Strogi propisi za organska vina EU

Bez autora
Jul 27 2012

Organska vina proizvedena u Evropskoj Uniji će od ove godine moći da se prodaju uz odgovarajući sertifikat. Unija je postrožila propise o organskoj proizvodnji vina kako bi konkurisala organskim vinima iz Novog sveta, odnosno Južne Afrike, Australije, Čilea i SAD.I dosad su evropska vina mogla da nose oznaku da su proizvedena "od organski proizvedenog grožđa", ali time nije bio pokriven ceo proces proizvodnje.

Strogi propisi za organska vina EUOrganska vina proizvedena u Evropskoj Uniji će od ove godine moći da se prodaju uz odgovarajući sertifikat.

Unija je postrožila propise o organskoj proizvodnji vina kako bi konkurisala organskim vinima iz Novog sveta, odnosno Južne Afrike, Australije, Čilea i SAD.

I dosad su evropska vina mogla da nose oznaku da su proizvedena "od organski proizvedenog grožđa", ali time nije bio pokriven ceo proces proizvodnje.

Prema novim propisima, organska vina iz EU ne smeju da sadrže sorbinsku kiselinu, zabranjena je i desumporizacija, a nivo sulfita ne sme da pređe 100 mg po litru crnog i 150 mg po litru belog vina i rozea.

Strogim pravilima se takođe reguliše i upotreba pesticida na grožđu.

Procenjuje se da se u EU grožđe za proizvodnju organskih vina gaji na 75.000 hektara. Najveći deo tih površina je u Italiji. Slede Francuska i Španija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik